Založ si blog

Autorský zákon – dva pohľady

O úrovni a kvalite vysokoškolského vzdelania sa momentálne nechcem vyjadrovať, skôr si žiada poukázať na jeden fakt. Autorský zákon, používaný a uplatňovaný na vysokých školách, univerzitách a pod. Ale k veci.

Ak sa pozrieme na autorský zákon bližšie a detailne, uvidíme jeho dve podoby. Jednou je výstražne zdvihnutý ukazovák jeho jednej ruky proti študentom vysokých škôl a univerzít, aby nekopírovali a nevytvárali plagiáty. Druhú ruku má pritom za chrbtom a otvára ňou dvere samotným vysokým školám a univerzitám k možnosti kopírovať. Áno, zatiaľ čítate správne.

V prípade, že nerozumiete, tu je vysvetlenie: Prednedávnom sa naši najvyšší v našej „snemovni lordov“ rozhodli, že je potrebné riešiť aktuálnu otázku kopírovania záverečných prác študentmi a vymysleli habaďúru v podobe autorského zákona a antiplagiátorského systému. Výborný nápad bol však doplnený o detail zvaný licenčná zmluva. Podpisujú ju všetci študenti pri odovzdávaní svojich záverečných prác a je to dokument výnimočnej hodnoty. Pre školu. A pre pedagógov. Študent tomuto počinu v záchvate paniky pred štátnicami nevenuje pozornosť a nerieši.

Každý, kto napíše záverečnú prácu sa stáva jej autorom. Logicky. Vzťahuje sa teda na neho autorský zákon, nie? Ak má v práci dokonca svoje myšlienky, nápady, zistenia, tak jednoznačne. Podpisom už spomínanej licenčnej zmluvy sa však jeho status autora čiastočne mení a vysoká škola sa stáva „nositeľom autorských práv“. V reči laika, vysoká škola môže s prácou študenta nakladať ako chce a nežiadať od neho povolenie.

V praxi to znamená, že síce sa študent zaviaže a zaprisahá, že záverečnú prácu, ľudovo povedané, „nepajcol“, súčasne povolí svojej Alma Máter, aby jeho prácu chytila, stlačila ctrl+c a ctrl+v a vydala to pod svojou hlavičkou ako odbornú publikáciu jedného zo svojich pedagogických zamestnancov. A hop, „publikačná činnosť“ vysokoškolského pedagóga je na svete. Stačí takto „spracovať“ zopár prác a môže sa vyšvihnúť až na doktora, docenta, či inú hodnoť, ktorá v sebe nesie podmienku publikačnej činnosti.

Prvé, čo každého súdneho človeka napadne je, „čo ak mu na to prídu?“ Na to sú dve odpovede/otázky: Kto by na to prišiel? Študent, ak nepôsobí v školstve, sa k odbornej publikácii zrejme nedostane ako je rok dlhý a ak áno, spoznal by ešte svoje výplody, ktoré ktosi okopíroval z jeho záverečnej práce? A druhá, ak by na to niekto prišiel, čo by s tým spravil? Publikácia je vydaná pod hlavičkou školy, prípadná snaha vytasiť na pedagogického zamestnanca alias kopiráta autorský zákon bude vysmiata s licenčnou zmluvou v ruke spomínaného pána Dr. Doc., prof atď.

 

Takže zatiaľ čo sa naši študenti desia výsledku „zhody“, ktorú im vypľuje „systém“, naši pedagógovia (ktorí študenta často doslova „buzerujú“ na každej skúške s nohou na jeho krku, ako tí najvyšší, najvzdelanejší) si mastia ruky a zo záverečných prác študentov si dláždia rebríčky za vyšším titulom.

Samozrejme, česť výnimkám…

„Kvalitka“ vzdelávania po tretie

06.06.2013

Pri hodnotení kvality vzdelania všeobecne sa zaujímame o to, kto vyučuje, ako vyučuje a aké sú výsledky. O „kvalite“ vyučujúcich na vysokých školách sme sa bavili. Ich vedomosti často nesiahajú ani po úroveň stredoškoláka, ktorého daná oblasť zaujíma. O tvorivosti nemôžeme hovoriť už vôbec a prax v odbore je často založená na starom známom „dejte [...]

Naše vysoké školstvo a jeho pokrok vzad

31.05.2013

Kedysi, keď som bola malá, prijatie na vysokú školu bolo niečo neuveriteľne úžasné. Poznať človeka, ktorý chodí na „vysokú“ bola prestíž. Ak ste takého človeka mali v rodine, v očiach ostatných ste povyrástli aj vy, lebo veď „gény neobabreš“. Pamätám si, aké to bolo ťažké a náročné, sa na vysokú školu dostať a to nie len v čase našich [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6446x
Priemerná čítanosť článkov: 2149x

Autor blogu