Založ si blog

Autorský zákon – dva pohľady

O úrovni a kvalite vysokoškolského vzdelania sa momentálne nechcem vyjadrovať, skôr si žiada poukázať na jeden fakt. Autorský zákon, používaný a uplatňovaný na vysokých školách, univerzitách a pod. Ale k veci.

Ak sa pozrieme na autorský zákon bližšie a detailne, uvidíme jeho dve podoby. Jednou je výstražne zdvihnutý ukazovák jeho jednej ruky proti študentom vysokých škôl a univerzít, aby nekopírovali a nevytvárali plagiáty. Druhú ruku má pritom za chrbtom a otvára ňou dvere samotným vysokým školám a univerzitám k možnosti kopírovať. Áno, zatiaľ čítate správne.

V prípade, že nerozumiete, tu je vysvetlenie: Prednedávnom sa naši najvyšší v našej „snemovni lordov“ rozhodli, že je potrebné riešiť aktuálnu otázku kopírovania záverečných prác študentmi a vymysleli habaďúru v podobe autorského zákona a antiplagiátorského systému. Výborný nápad bol však doplnený o detail zvaný licenčná zmluva. Podpisujú ju všetci študenti pri odovzdávaní svojich záverečných prác a je to dokument výnimočnej hodnoty. Pre školu. A pre pedagógov. Študent tomuto počinu v záchvate paniky pred štátnicami nevenuje pozornosť a nerieši.

Každý, kto napíše záverečnú prácu sa stáva jej autorom. Logicky. Vzťahuje sa teda na neho autorský zákon, nie? Ak má v práci dokonca svoje myšlienky, nápady, zistenia, tak jednoznačne. Podpisom už spomínanej licenčnej zmluvy sa však jeho status autora čiastočne mení a vysoká škola sa stáva „nositeľom autorských práv“. V reči laika, vysoká škola môže s prácou študenta nakladať ako chce a nežiadať od neho povolenie.

V praxi to znamená, že síce sa študent zaviaže a zaprisahá, že záverečnú prácu, ľudovo povedané, „nepajcol“, súčasne povolí svojej Alma Máter, aby jeho prácu chytila, stlačila ctrl+c a ctrl+v a vydala to pod svojou hlavičkou ako odbornú publikáciu jedného zo svojich pedagogických zamestnancov. A hop, „publikačná činnosť“ vysokoškolského pedagóga je na svete. Stačí takto „spracovať“ zopár prác a môže sa vyšvihnúť až na doktora, docenta, či inú hodnoť, ktorá v sebe nesie podmienku publikačnej činnosti.

Prvé, čo každého súdneho človeka napadne je, „čo ak mu na to prídu?“ Na to sú dve odpovede/otázky: Kto by na to prišiel? Študent, ak nepôsobí v školstve, sa k odbornej publikácii zrejme nedostane ako je rok dlhý a ak áno, spoznal by ešte svoje výplody, ktoré ktosi okopíroval z jeho záverečnej práce? A druhá, ak by na to niekto prišiel, čo by s tým spravil? Publikácia je vydaná pod hlavičkou školy, prípadná snaha vytasiť na pedagogického zamestnanca alias kopiráta autorský zákon bude vysmiata s licenčnou zmluvou v ruke spomínaného pána Dr. Doc., prof atď.

 

Takže zatiaľ čo sa naši študenti desia výsledku „zhody“, ktorú im vypľuje „systém“, naši pedagógovia (ktorí študenta často doslova „buzerujú“ na každej skúške s nohou na jeho krku, ako tí najvyšší, najvzdelanejší) si mastia ruky a zo záverečných prác študentov si dláždia rebríčky za vyšším titulom.

Samozrejme, česť výnimkám…

„Kvalitka“ vzdelávania po tretie

06.06.2013

Pri hodnotení kvality vzdelania všeobecne sa zaujímame o to, kto vyučuje, ako vyučuje a aké sú výsledky. O „kvalite“ vyučujúcich na vysokých školách sme sa bavili. Ich vedomosti často nesiahajú ani po úroveň stredoškoláka, ktorého daná oblasť zaujíma. O tvorivosti nemôžeme hovoriť už vôbec a prax v odbore je často založená na starom známom „dejte [...]

Naše vysoké školstvo a jeho pokrok vzad

31.05.2013

Kedysi, keď som bola malá, prijatie na vysokú školu bolo niečo neuveriteľne úžasné. Poznať človeka, ktorý chodí na „vysokú“ bola prestíž. Ak ste takého človeka mali v rodine, v očiach ostatných ste povyrástli aj vy, lebo veď „gény neobabreš“. Pamätám si, aké to bolo ťažké a náročné, sa na vysokú školu dostať a to nie len v čase našich [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6473x
Priemerná čítanosť článkov: 2158x

Autor blogu