Založ si blog

„Kvalitka“ vzdelávania po tretie

Pri hodnotení kvality vzdelania všeobecne sa zaujímame o to, kto vyučuje, ako vyučuje a aké sú výsledky. O „kvalite“ vyučujúcich na vysokých školách sme sa bavili. Ich vedomosti často nesiahajú ani po úroveň stredoškoláka, ktorého daná oblasť zaujíma. O tvorivosti nemôžeme hovoriť už vôbec a prax v odbore je často založená na starom známom „dejte mi lidi, já to udělám“. Aby sme sa vyhli omylu, stále hovoríme o vysokoškolskom vzdelávaní humanitných odborov.

Nešťastný študent, ktorý sa chce skutočne vzdelávať, sa vo svojej osamotenosti môže utiekať už len k odbornej literatúre. Ak pedagóg poskytuje zmätočné alebo žiadne informácie, čo iné študentovi zostáva, však? To však ešte chudák nevie, že slovko „odborný“ by malo byť pozmenené vo všetkých dostupných slovníkoch slovenčiny. Už to totiž dávno nevyjadruje to, čo kedysi. Dnes je publikácia odborná iba preto, že je v oddelení odbornej literatúry.

Ale pozrime sa na to od základov. Pri základnej otázke, „Kto píše odborné publikácie?“ zistíme, že 99 % autorov sú vysokoškolskí pedagógovia. O ich schopnostiach publikačnej činnosti už vieme svoje a aj v prípade, že sa jedná o hrubú, rozsiahlu a uznávanú publikáciu, kde nie je použité ani slovko z práce študenta, je táto odborná kniha bezcenným brakom. Otvorením akejkoľvek „odbornej“ publikácie, napísanej na Slovensku totiž zistíte, že sa jedná o síce pekne napísaný, umne vytlačený, ale stále starý známy kompilát. Úroveň prvého stupňa vysokoškolského vzdelania sa odráža v publikáciách našich slovenských vysokoškolských pedagógov prakticky bez výnimky. Autor A cituje autora B, autor B parafrázuje autora C….. Ak by niekto hľadal nové poznatky, postrehy, skúsenosti, znalosti, iný pohľad, či vlastný názor, tak sa nahľadá. A zaplače. O niektorých témach nenájdete jedinú novú publikáciu. Pardon, žiadnu inovatívnu. Chytíte prvú publikáciu na nejakú tému z roku pána cca 1980 a potom tých 100, čo vyšli odvtedy. A zistíte, že vo väčšej, či menšej miere nové publikácie citujú, parafrázujú alebo rovno kopírujú túto jednu jedinú (a potom opäť jedna druhú). Nič, žiadny nový postreh sme k vysoko aktuálnej téme 21. storočia nezistili ani za 30 rokov. Ale hrdíme sa vzdelanými pedagógmi. Takými vzdelanými, že doteraz na nič neprišli. Zrejme pretlak vedomostí upchal kanáliky inovatívnosti, fantázie, iniciatívy a vlastného názoru.

A prečo toľké znechutenie? Keď si totiž vezmete do ruky publikáciu napísanú a vydanú v zahraničí, kdekoľvek v zahraničí, zistíte, že sa tu predostierajú teórie a definície, aké vám vyrazia dych. Treba prekladať, ale niekedy stačia základy a doslova vás prefacká nápaditosť zahraničných autorov. Poviete si, ok, iná kultúra, iný pohľad. Možno oni by boli šokovaní z toho jedného čo máme my tu na Slovensku. Ale chytíte ďalšiu publikáciu radenú právom medzi odborné a žasnete nad názormi autora, ktorý píše z vlastnej skúsenosti – z praxe. Otvoríte ďalšiu a ďalšiu a ďalšiu a zistíte, že autori sa navzájom prakticky necitujú a neparafrázujú (ak, tak minimálne, pre porovnanie názorov), ale každý z nich prichádza s niečim novým, logickým, praktickým a s niečim, čo vás posadí do kresla a núti vás zamyslieť sa, či to kvantum slovenských „odborných“ kníh, ktoré ste prečítali vás skutočne spravilo múdrejšími. A zistíte, že nie. Že ste stagnovali prakticky už od tretej knihy. Že odbornosť slovenských vysokoškolských publikácii má úroveň bakalárskej práce a niekedy ani to. Že hrdinovia, ktorí robia výskumy na Slovensku, sú machri, pretože toto je jediná inovatívna činnosť v odborných kruhoch, ktorá niekam vedie. Ak si ju niekto všimne, všakže.

Takže aj keď sa považujem za národovca a som hrdá na to, že som Slovenka (nesmejte sa, to fakt), tak je nevyhnutné skonštatovať, že odbornosť vysokoškolského štúdia sa zmenila na šípkovú Ruženku. Zaspala pred 100 rokmi a zarástla burinou lenivosti a ľahostajnosti. A niet toho, kto by ju odklial. Zatiaľ.

Naše vysoké školstvo a jeho pokrok vzad

31.05.2013

Kedysi, keď som bola malá, prijatie na vysokú školu bolo niečo neuveriteľne úžasné. Poznať človeka, ktorý chodí na „vysokú“ bola prestíž. Ak ste takého človeka mali v rodine, v očiach ostatných ste povyrástli aj vy, lebo veď „gény neobabreš“. Pamätám si, aké to bolo ťažké a náročné, sa na vysokú školu dostať a to nie len v čase našich [...]

Autorský zákon – dva pohľady

29.05.2013

O úrovni a kvalite vysokoškolského vzdelania sa momentálne nechcem vyjadrovať, skôr si žiada poukázať na jeden fakt. Autorský zákon, používaný a uplatňovaný na vysokých školách, univerzitách a pod. Ale k veci. Ak sa pozrieme na autorský zákon bližšie a detailne, uvidíme jeho dve podoby. Jednou je výstražne zdvihnutý ukazovák jeho jednej ruky proti študentom vysokých [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6468x
Priemerná čítanosť článkov: 2156x

Autor blogu